torstai 20. joulukuuta 2012

Usein kysyttyjä kysymyksiä


Halusin koota vastauksia kysymyksiin, joita Sonan kanssa kohtaamme jatkuvasti. Luvassa siis kootut selitykset :D


Miksi juuri chihuahua?

- pieni koko -> Asuntomme Jyväskylässä ei koolla kerskaile, joten pieni koira oli meille must. Halusimme, että koira pystyy touhuamaan ja juoksentelemaan sisälläkin. Matkustamme jatkuvasti, joten lisäksi autossa ja junassa matkustaessa pieni koira on helppo, joko omassa pienessä matkustusboksissaan tai sylissä. Pienelle koiralle on, ainakin meidän perhe- ja ystäväpiirissä, myös helpompi tarvittaessa löytää hoitopaikka.

Seinät kaatui päälle, mutta omaa mökkiä ei jätetä :)
11/2012
- luonne -> Halusimme reippaan, eloisan koiran, joka viihtyy sekä sylikoirana että mukana kaikissa touhuissamme; seurakoiraluonteen. 



- aikaisemmat positiiviset kokemukset chihuista -> Erityisesti Samin äidin Lucy-chihu on hauska persoona! 

- ulkonäkö -> Vastustamaton hörökorva! Suloinen ilme.


- lyhyt karva -> Itse olisin ehkä kuitenkin halunnut pitkäkarvaisen, mutta koska Sam halusi lyhytkarvaisen ja vietämme paljon aikaa Pieksämäellä sekä hänen että minun kotona, saivat molempien vanhemmat myös äänestää karvan pituudesta. Hävisin äänin 1-3, ja ainoaksi vaihtoehdoksi jäi lyhytkarvainen chihuahua ;) En tosin ole enää ollenkaan pahoillani tästä, sillä Sonan turkki on todella helppo - karvaa ei lähde paljon, helppo pitää puhtaana kaikilla keleillä, helppo pestä, helppo harjata...


- rotukoira -> Jotta tietäisimme edes suurinpiirtein, minkälainen tuleva koira on luonteeltaan, kooltaan ja vieteiltään. Näyttelyissä handlerina pyörineenä halusin myös koiran, jota voi käydä kehässä näyttämässä ;)


Rölli Joensuussa 5/2012
Nomi Jyväskylässä 11/2011















 



 
Mistä tulee nimi "Sona"?

Halusimme nimen, joka ei tule vastaan ihan joka päivä! Sam halusi, että nimi liittyy jotenkin musiikkiin - minä halusin, että nimi on kaksitavuinen ja helppo sanoa. Sona onkin lyhenne sonaatista, ja tämän nimen keksittyämme olimme varmoja, että tämä on oikea nimi pienelle chihutytölle. Googlasimme nimeä varmistaaksemme, ettei se tarkoita mitään epämääräistä millään kielellä, ja saimme tietää, että Sona tarkoittaa kultaa Intian sanskritin kielellä. Sehän sopi meille hyvin, kultakimpalehan tämä pentu on :) Ja vielä hieman kullanvärinenkin ;)
Muita merkityksiä Sonalle: http://en.wikipedia.org/wiki/Sona

Sona 2kk, 7/2012

Mitä ja miten usein Sona syö?

Jos se itse saisi päättää, niin paljon ja usein! Pentuna Sona söi Royal Caninin minien penturuokaa. Pari ensimmäistä päivää ruokaa oli tarjolla koko ajan, mutta tuntui, ettei pentu malta tai ymmärrä mennä itsenäisesti syömään. Siispä järjestimme ruokailun ensin vähän aikaa neljä kertaa, sittemmin kolme kertaa, päivässä. Ruoka on alusta asti ollut aina puoli tuntia tarjolla ja jos se ei siinä ajassa kelpaa, se otetaan pois. Noin kuukausi sitten ruoka ei enää maistunutkaan niin loistokkaasti kuten aikaisemmin, joten noin viikko sitten vaihdoimme ruokailurytmin kahteen kertaan päivässä. Nyt ruoka maistuu taas hyvin, ja Sona on ylipäätään oppinut hyvin syömään annetussa ajassa. Noin viisikuisena vaihdoimme Nutro Choicen Mini Chicken -aikuisruokaan kasvattajan kehoituksesta. Nutro Choice on maistunut Sonalle yhtä hyvin kuin Royal Canin, mutta mielestäni Sonan silmät ovat vuotaneet ruuan vaihdoksen jälkeen vähemmän. Lisäksi Sonan turkki oikein kiiltää eikä siitä lähde paljoakaan karvaa - toki tähän vaikuttaa sekin, että Sonan pentukarva vaihtui aikuiskarvaan. Tosi tyytyväisiä ollaan Nutro Choiceen kyllä oltu. Nutron nappula on lisäksi sopivan pieni Sonan syötäväksi, muttei niin pieni, että se nieleskelisi niitä pureksimatta ensin. Maitohampaita pudotettuaan Sona söi vähän aikaa raksut vedellä pehmennettyinä, mutta normaalisti raksut kyllä raksutellaan ihan kovina - maistuu paremmin ja tekee hyvää hampaille :) Nameina Sona syö lähinnä Hau Hau-merkin ankkafilettä, kanakierrettä, kanasiivuja tai tonnikalapaloja, lisäksi joitain muitakin satunnaisesti. Mitä enemmän nameja, sitä vähemmän oikeaa ruokaa -tasapaino on meillä säilytettävä, sillä Sona pyöristyy helposti. 



Miten Sona tarkenee talvella?

Ilman vaatteita - huonosti! Kun lämpötila on nollan paikkeilla, laitetaan joko neulepaita tai talvimantteli päälle, ja kun pakkasta on lähemmäs kymmenen astetta, laitetaan lisäksi tossut jalkoihin. Kun pakkasta on parikymmentä astetta, laitetaan neulepaita talvimanttelin alle lisälämmitystä tuomaan :) Ulkoilut ovat myös melko lyhyitä kovalla, kylmällä tuulella tai yli 10-15 asteen pakkasella. Toki ulkoilun pituus riippuu myös pennun vauhdista - mitä kovempaa se pinkoo, esimerkiksi koirakaverin kanssa tai pallon perässä, sitä pitempään se tarkenee ;) Tälle viikolle on luvattu jopa kolmenkymmenen asteen pakkasia, joten siinä tapauksessa varmaan käydään vain nopeasti piipahtamassa pihalla vaatteet päällä ja ollaan lämpimässä sisällä... Sateella sademantteli pitää Sonan kuivana ja melko puhtaana kurastakin.

Talvitamineissa


Paljonko Sona painaa?

10-viikkoisena meille saapuessaan Sona painoi 900 grammaa, josta paino on noussut nykyiseen suurinpiirtein kahteen kiloon. Hyvä taskukoko ;)


P.s. Kommentoi ja kysy lisää! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti